Ensomhet

04.02.2017

 

Da vi var på konsert i kveld, var det en gateprest der som sa at det er ikke rusmisbruk, arbeidsledighet eller andre ting som er det største problemet rundt oss, det er ensomhet. Veldig mange er ensomme.

 

Når vi tenker ensomhet, tenker vi gjerne på eldre mennesker som sitter alene hjemme, gjerne etter å ha blitt enke/enkemann og at familien deres er så opptatt og ikke har tid til å komme på besøk. Men forskning viser at det er faktisk unge mennesker som er mest ensomme. ­

Mange føler seg ensomme fordi de ikke har en partner, mange føler seg ensom fordi de ikke har så mange venner, mange føler seg ensom fordi alle har det så travelt og livet består mest i jobb/skole og plikter. Man får ikke tid og har kanskje heller ikke råd, til å gå ut på byen, på en konsert eller andre ting.

Noen sliter kanskje med noe som gjør at de føler seg ensomme. Det kan være at de sliter med rusmisbruk, spiseforstyrrelse, depresjoner, er sjenert eller annet som gjør at det er vanskeligere å søke ut etter noen.

 

I min organisasjon der vi deler ut mat og klær til dem som bor på gaten i Bergen, hører vi mange si at de er ensomme. Flere av dem har et sted å bo, men pga ensomhet så går de heller til gaten for der møter de andre de kan snakke med.

 

Noen av dem som er ensomme, har tanker om å ta livet sitt. Noen gjør det også.

 

Det jeg har lagt merke til, er at når noen dør, skriver mange på blant annet Facebook at de husker hvor snill personen var, hvor kjekt det var å være sammen med vedkommende. Flere ganger når jeg har lest det, vet jeg at den det gjelder har vært ensom, og da tenker jeg: hvorfor var dere ikke der når han/hun levde da? Hvorfor var det ingen som spurte hvordan han hadde det og/eller fulgte litt med og stilte litt mer opp? Det er jo for sent når personen er død.

 

Mange som er ensomme er redd for å si det. Noen synes det er flaut å si det, man føler kanskje at man er mislykket hvis man sier at man er ensom. Men de fleste har vel kjent på den følelsen?

 

Det har vært gjort forsøk på rotter når det gjelder narkotika. De rottene som var alene i buret sitt, tok mer narkotika. De som var flere i buret slik at de kunne være sosiale, tok mindre narkotika og noen tok ikke i det hele tatt selv om de hadde fått narkotika før. Så veldig mye av narkotikabruk, kommer av ensomhet, det at man ikke er inkludert.

 

Så min oppfordring er: se litt rundt deg. Se om du har noen rundt deg som kunne trenge en venn, eller bare en prat av og til. Det kan være hvem som helst. Selv om man ser vellykket ut på utsiden, kan man være verdens mest ensomme menneske. Det er ikke så mye som skal til: høre om noen vil være med å gå en tur, gå ut og mate fuglene, sette seg på muren og slå av en prat, høre om naboen vil være med på kino, om noen vil være med på trening, om noen har lyst til å lage middag sammen. Hva som helst!

De jeg har snakket med om dette og som opplever ensomhet, sier at det er så lite som skal til. Bare noen ord, bare at de får en følelse av at noen ser dem. Alt hjelper, så hvis alle gjør litt, så blir det bra. 

 

Tilbake